2.16.2012

Gama Bittara - Village Egg ガマビッタラ (村の卵)

The left is Gama Bittara - Village Egg and the right is a normal egg.   One day, a shop owner recommended us this Gama Bittara and we bought for checking it out.  He said it was a natural born egg and different from broiler's egg.  When I came to Sri Lanka as a tourist and tried a fried egg in the morning, I thought the yolk was white!  The Gama Bittara has also very light yellow yolk.  Of course, it is more expensive than broiler's egg.  We used Gama Bittara for dinner menu Donburi.   I ate it, too, and it was delicious.   

スリランカに初めて来たとき、卵焼きを食べて、黄身がとっても白かった(黄身だけど白かった)のを覚えています。しばらくすると、日本でよく使っている黄身がしっかり黄色の卵も手に入ることがわかりました。最近、お店の人に進められて、ガマビッタラと言うものを購入しました。「ガマ」とはシンハラ語で「村・田舎・国(故郷)」と言う意味。「ビッタラ」が「卵」です。特別銘がついているだけ、お値段も普通の卵より高いです。地元の人に聞いてみると、ガマビッタラは、自然に育った鶏から産まれた卵だということ。つまり、地鶏の卵だったようです。お店では、夜のメニューで丼の温泉卵のせとして出しています。上の写真は、左がガマビッタラ、右が普通の卵です。SとLサイズぐらい大きさが違います。

I made omelet with Gama Bittara.  I enjoyed it and felt I became strong!
 先日は、この卵でオムレツを作ってみました。写真では黄色のオムレツに見えますが、実際は、初めてスリランカに来たときに見た黄身の卵のように白っぽいです。

2.15.2012

Homemade Miso Soybean paste 味噌作り

It was a shop holiday yesterday so that we made Miso soybean paste.    The photo is mushed soybeans mixed with rice and salt.   After this, we have to seal and keep away from the air.   We have to wait for a several months to eat.   Our Miso soup is home made and happy to know the existence of a lot of fan both foreign customers and Japanese customers.   We hope you enjoy the taste.
After making Miso, we cleaned up the kitchen as the water boiled soybean can remove the oil easily and we can make the kitchen clean without soap!  It's a natural power!

月曜日は、臨時休業をし、お客様には大変ご迷惑をおかけしました。また、本日から通常営業致しますので、どうぞよろしくお願い申し上げます。
昨日は、定休日でしたので、その時間を利用して味噌作りを行いました。以前は、始業前に作業をしていましたが、仕込みの時間に重なると丁寧に作業ができないので、休みの日を利用することにしました。写真は、大豆をミンサーでつぶした後に、米麹と混ぜたところです。
大豆を煮ると煮汁が出るのですが、実は、その煮汁で掃除をすると、キッチンがピカピカになるのです。最初は、この作用については知りませんでしたが、こぼれた煮汁を拭いたら油が綺麗に取れて美しくなったので、あらゆるところを試しに拭いてみたら、洗剤を使わなくても綺麗になったのです。煮汁に含まれる成分が油汚れを吸着するのかもしれませんね。と、言うことで、味噌作りの後は、キッチンの掃除大会となりました。

2.12.2012

Thank you お詫びと臨時休業の案内

 Thank you for your patronage but we would like to inform you that we close tomorrow 13 February Monday. We are very sorry for your order but looking forward to hearing from your orders.
 Cafe Japan

本日も、カフェジャパンにご来店頂き誠にありがとうございました。せっかくお越し頂いたのに、お客様には不快な思いをさせてしまい、大変申し訳ありませんでした。本日は、その後何とか営業続けておりますが、明日(2月13日月曜日)は一日臨時休業とさせて頂きます。ご迷惑をおかけしますが、どうぞよろしくお願い申し上げます。
 カフェジャパン

2.01.2012

Daily Special Bento Menu & Schedule in February 2月の日替わり弁当メニューと休業日の案内

Good morning!  This is our business schedule and daily special menu in February.   Daily Special Bento is usually sold out in the morning so that we welcome your early booking!   
We close on 4 February for National Day and Tuesdays.   We are looking forward to meeting you!

あっという間に、月末と思っていたら、2月です。早いものです。
2月4日は国民の日(独立記念日)のためカフェジャパンもお休みさせて頂きます。ちなみに、7日のポーヤデーも定休日でもあり、お休みとさせていただきます。今月もどうぞよろしくお願い申し上げます。
 
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun 


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2
3
4
5


鶏天
Chicken Tempura
海老天とじ丼
Tempura prawns & Egg on rice
野菜炒め入りオムレツPork, cuttlefish & vegetable Omelette
定休日
Closed
営業中
Open
6
7
8
9
10
11
12
炊き込みご飯と空揚げ
Cooked rice with vegetable & Chicken
定休日
Closed
豚みそ焼き
Miso Pork
クリーム   コロッケ
Cream Croquette
目玉焼きのせ ハンバーグ
Hamburger with Egg
営業中
Open
営業中
Open
13
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18
19
チキン串かつ
Chicken & Vegetable skewered cutlet
定休日
Closed
揚げ鳥の香味ソースかけ
Crispy chicken with soy sour sauce
散らし寿司
Vegetable mixed sushi with fresh fish
海老天とじ丼Tempura prawns & Egg on rice
営業中
Open
営業中Open
20
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22
23
24
25
26
本日日替わりはありません
No daily special
定休日
Closed
メンチカツ
Minced pork and beef cutlet
豚生姜焼き
Ginger pork
炊き込みご飯と空揚げ
Cooked rice with vege & Chicken
営業中
Open
営業中
Open
27
28
29




鶏天
Chicken Tempura
定休日
Closed
目玉焼きのせ ハンバーグHamburger with Egg




*日替わり弁当は月曜日から金曜日まで数量限定でご用意しております。